Leniwe pierogi - klasyka polskiej kuchni

Składniki: 
  • 0,5 kg białego sera
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • sól
Przygotowanie: 
  1. Ser zmiel lub zmiksuj w malakserze.
  2. Jajka umyj, sparz wrzątkiem, oddziel żółtka od białek.
  3. Z białek ubij sztywną pianę.
  4. Ser utrzyj dodając kolejno po 1 żółtku.
  5. Stopniowo dodawaj mąkę i pianę z białek. Przypraw solą i delikatnie wymieszaj.
  6. Porcje ciasta formuj w kulkę, następnie wykładaj je na stolnicę podsypaną mąką i rolując dłońmi uformuj z niego wałek o średnicy ok. 3 cm.
  7. Spłaszcz go i pokrój w ukośne kluski o wymiarach ok. 2x3 cm.
  8. Tak przygotowane pierogi wrzucaj partiami na wrzącą, osoloną wodę i gotuj ok. 1 minuty od momentu wypłynięcia.
  9. Ugotowane pierogi wyjmuj łyżką cedzakową.
  10. Podawaj polane roztopionym masłem wymieszanym ze zrumienioną bułką tartą i posypane cukrem.
Wskazówki: 
  • Ilość mąki jest uzależniona od konsystencji sera - jeśli twaróg jest dość suchy, zmniejsz ilość mąki.
Żródło przepisu: 

Kuchnia Polska, PWE, s. 356

up
163 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: