Kuchenne Przygody

Aromatyczna zapiekanka warzywna z kaszą gryczaną

Składniki: 

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 czerwona papryki
  • 1 cukinia
  • 20-30 dag fasoli szparagowej
  • 30 dag dyni
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1/3 szklanki oliwy lub innego tłuszczu (np. olej kokosowy, olej rzepakowy)
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • do podania: gęsty jogurt naturalny, posiekany szczypiorek

Przygotowanie: 

  1. Kaszę gryczaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź.
  2. Dynię, paprykę, cukinię, marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę („na jeden kęs”).
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  4. Fasolkę umyj, odetnij końce i pokrój na ok. 4-5 cm kawałki.
  5. Pokrojone warzywa wrzuć do naczynia żaroodpornego, posyp dość obficie przyprawami  i dobrze wymieszaj.
  6. Do przyprawionych warzyw dodaj kaszę, wlej oliwę i jeszcze raz zamieszaj wszystko, aby składniki dobrze pokryły się tłuszczem i przyprawami.
  7. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (górna i dolna grzałka) i piecz przez ok. 90 minut. Przez 60-70 minut piecz ją pod przykryciem. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkę, żeby warzywa delikatnie się przyrumieniły.
  8. Podawaj z dodatkiem gęstego jogurtu i posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki.

Wskazówki: 

  • Czas zapiekania jest elastyczny – zapiekanka jest gotowa, kiedy wszystkie warzywa są miękkie, ale nie rozgotowane.

Żródło przepisu: 

Mniam