- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 40 wyświetleń
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 czerwona papryki
- 1 cukinia
- 20-30 dag fasoli szparagowej
- 30 dag dyni
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1/3 szklanki oliwy lub innego tłuszczu (np. olej kokosowy, olej rzepakowy)
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól
- pieprz
- do podania: gęsty jogurt naturalny, posiekany szczypiorek
Przygotowanie:
- Kaszę gryczaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź.
- Dynię, paprykę, cukinię, marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę („na jeden kęs”).
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Fasolkę umyj, odetnij końce i pokrój na ok. 4-5 cm kawałki.
- Pokrojone warzywa wrzuć do naczynia żaroodpornego, posyp dość obficie przyprawami i dobrze wymieszaj.
- Do przyprawionych warzyw dodaj kaszę, wlej oliwę i jeszcze raz zamieszaj wszystko, aby składniki dobrze pokryły się tłuszczem i przyprawami.
- Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (górna i dolna grzałka) i piecz przez ok. 90 minut. Przez 60-70 minut piecz ją pod przykryciem. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkę, żeby warzywa delikatnie się przyrumieniły.
- Podawaj z dodatkiem gęstego jogurtu i posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki.
Wskazówki:
- Czas zapiekania jest elastyczny – zapiekanka jest gotowa, kiedy wszystkie warzywa są miękkie, ale nie rozgotowane.
Żródło przepisu:
Mniam