Aromatyczne chili z czerwonej soczewicy

Składniki: 
  • 1 średnia cebula
  • 1 por
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebulki dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 225 g soczewicy
  • 2 puszki pomidorow
  • ok. 0,5 litra bulionu warzywnego lub wody
  • 2 puszki czarnej lub czerwonej fasoli
  • 1 łyżka przyprawy chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
Przygotowanie: 
  1. Cebulę, pora, dymkę i czosnek posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę. Wrzuć je razem na rozgrzaną oliwę i smaż aż się zeszklą (ok. 8 minut).
  2. Dodaj soczewicę, pomidory, połowę bulionu warzywnego, fasolę, przyprawy i duś na małym ogniu przez ok. 1,5-2 godziny. Od czasu do czasu przemieszaj i w razie potrzeby dolej bulion (wodę).
  3. Po tym czasie dodaj parmezan, wymieszaj i podgrzewaj jeszcze chwilę bez przykrycia (aż sos będzie gęsty).
Wskazówki: 
  • Możesz podawać z chipsami a la tortilla lub chlebkiem kukurydzianym.
Żródło przepisu: 
up
153 users have voted.