Składniki:
- 1 średnia cebula
- 1 por
- 1 czerwona papryka
- 2 cebulki dymki
- 2 ząbki czosnku
- 225 g soczewicy
- 2 puszki pomidorow
- ok. 0,5 litra bulionu warzywnego lub wody
- 2 puszki czarnej lub czerwonej fasoli
- 1 łyżka przyprawy chili
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 szklanki startego parmezanu
Przygotowanie:
- Cebulę, pora, dymkę i czosnek posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę. Wrzuć je razem na rozgrzaną oliwę i smaż aż się zeszklą (ok. 8 minut).
- Dodaj soczewicę, pomidory, połowę bulionu warzywnego, fasolę, przyprawy i duś na małym ogniu przez ok. 1,5-2 godziny. Od czasu do czasu przemieszaj i w razie potrzeby dolej bulion (wodę).
- Po tym czasie dodaj parmezan, wymieszaj i podgrzewaj jeszcze chwilę bez przykrycia (aż sos będzie gęsty).
Wskazówki:
- Możesz podawać z chipsami a la tortilla lub chlebkiem kukurydzianym.
Mniam