Kuchenne Przygody

Aromatyczne kaszotto z kaszy jęczmiennej z grillowanym indykiem

Składniki: 

  • ok. 0,5 kg piersi indyka
  • skórka z 1 cytryny
  • 50 ml oliwy
  • 10 listków szałwii
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • płatki chili
  • kilka garści szpinaku baby (świeży)
  • posiekany szczypiorek
  • prażone pestki dyni lub migdały
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Zamarynuj piersi indyka w zalewie ze skórki cytrynowej, posiekanego czosnku, liści szałwii, oliwy i płatków chili. Odstaw na conajmniej 30 minut.
  2. Posiekaj marchewkę, cebulę i seler i podduś na rozgrzanej oliwie (ok. 5 minut).
  3. Dodaj czosnek, wymieszaj.
  4. Po ok. 3 minutach dodaj kaszę, wymieszaj, żeby kasza wchłonęła trochę tłuszczu i warzywnego sosu.
  5. Po kolejnej minucie dodaj chochelkę bulionu. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu aż kasza wchłonie bulion. Dolej kolejną porcję bulionu. Powtarzaj, aż wykorzystasz cały bulion, a kasza będzie miękka. Od czasu do czasu przemieszaj.
  6. Indyka nasmaruj lekko oliwą, przypraw solą i pieprzem i usmaż na mocno rozgrzanej patelni grillowej (po 3-4 minuty z każdej strony).
  7. Szpinak wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i szczypiorkiem. Dodaj do kaszy i wymieszaj.
  8. Kaszę rozłóż na talerze.
  9. Ponacinaj wierzch indyka i połóż na kaszy.
  10. Przed podaniem posyp pestkami dyni lub migdałami.
  11. Smacznego! 🙂

Wskazówki: 

  • Jeśli pierś indyka jest w dużym kawałku, pokrój ją na mniejsze, bardziej płaskie porcje (żeby się łatwo usmażyły).

Przepis bierze udział w konkursie:

Żródło przepisu: 

Inspiracja zaczerpnięta z Wydania specjalnego Men’s Health – Dieta Faceta.

Mniam