Aromatyczne kotleciki z soczewicy

Składniki: 
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 duża marchewka
  • 1-2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
  • sól
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta mielonej kolendry
  • natka pietruszki (może być suszona)
  • bułka tarta do panierowania
Przygotowanie: 

Soczewicę wypłucz, zalej wrzącą wodą, dodaj sól i gotuj przez ok. 15 minut (soczewica powinna być rozgotowana, ale nie wodnista; gdy ugotowana soczewica ma w sobie nieco wody należy ją po prostu przecedzić).

Cebulę posiekaj i zrumień na rozgrzanym oleju.

Marchewkę obierz, pokrój w półplasterki, dodaj do cebuli, zalej wodą (tak, żeby warzywa były całkowicie przykryte) i duś na niedużym ogniu przez ok. 20 minut. Po tym czasie odcedź wodę, warzywa zmiksuj na gładkie puree.

Zmiksowane warzywa wymieszaj z soczewicą, dodaj mąkę kukurydzianą i przyprawy, a następnie odstaw na kilkanaście minut do lodówki.

Ze schłodzonej masy formuj nieduże kotleciki, panieruj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.

Wskazówki: 
Żródło przepisu: 

ammniam.pl

up
180 users have voted.