Składniki:
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 duża marchewka
- 1-2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
- sól
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- szczypta mielonej kolendry
- natka pietruszki (może być suszona)
- bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Soczewicę wypłucz, zalej wrzącą wodą, dodaj sól i gotuj przez ok. 15 minut (soczewica powinna być rozgotowana, ale nie wodnista; gdy ugotowana soczewica ma w sobie nieco wody należy ją po prostu przecedzić).
Cebulę posiekaj i zrumień na rozgrzanym oleju.
Marchewkę obierz, pokrój w półplasterki, dodaj do cebuli, zalej wodą (tak, żeby warzywa były całkowicie przykryte) i duś na niedużym ogniu przez ok. 20 minut. Po tym czasie odcedź wodę, warzywa zmiksuj na gładkie puree.
Zmiksowane warzywa wymieszaj z soczewicą, dodaj mąkę kukurydzianą i przyprawy, a następnie odstaw na kilkanaście minut do lodówki.
Ze schłodzonej masy formuj nieduże kotleciki, panieruj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.
Wskazówki:
- Do placuszków bardzo dobrze pasują buraczki albo fasolka szparagowa.
Żródło przepisu:
Mniam