Aromatyczne, mięciutkie ziołowe żeberka

Składniki: 
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • ok. 1 szklanki jasnego piwa
  • tłuszcz do formy
Przygotowanie: 
  1. Żeberka umyj, podziel na małe kawałki (tak, żeby w jednym kawałku była jedna kostka), osusz.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z ziołami, gałką, solą i pieprzem, dodaj 1 łyżkę oliwy. Tak przygotowaną marynatą natrzyj żeberka.
  3. Ułóż je w natłuszczonej formie i odstaw pod przykryciem w chłodne miejsce na co najmniej pół godziny.
  4. Żeberka polej piwem i wstaw do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Piecz do miękkości, ok. 1,5 – 2 godziny. Co jakiś czas polewaj żeberka wydzielającym się sosem. Pod koniec pieczenia można zmniejszyć temperaturę do 160 stopni.
Wskazówki: 
Żródło przepisu: 
up
126 users have voted.