Aromatyczny krem z porem, ziemniakiem i gruszką

Składniki: 
  • 2 pory z długimi białymi częściami
  • 2 średniej wielkości mączyste ziemniaki lub 1 duży, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 dojrzała gruszka, obrana i pokrojona w kostkę 
  • około 0,7 l bulionu warzywnego
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • delikatny olej do smażenia
Przygotowanie: 
  1. Białe cześci pora umyj, pokrój w plasterki i zeszklij w garnku na rozgrzanym oleju. Duś na małym ogniu aż por będzie miękki.
  2. Dodaj gruszkę i duś kolejnych kilka minut.
  3. Kiedy gruszka będzie miękka, dodaj ziemniaki, zalej bulionem i gotuj do miękkości.
  4. Jeśli lubisz gęste zupy, odlej trochę płynu. Warzywa zmiksuj ręcznym blenderem, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  5. Podawaj z ulubionymi dodatkami (np. migdałami).
Wskazówki: 

Do podania możesz wykorzystać grzanki, prażone migdały lub ulubioną kaszę.

Przepis bierze udział w akcji:
Zupa na jesień

Żródło przepisu: 
up
120 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: