Aromatyczny pilaf z quinoi, cebuli i marchewki

Składniki: 
  • 1 szklanka nieugotowanej quinoi
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 marchewka
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 łodyga selera naciowego
  • ok. 410 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie: 
  1. W średniej wielkości garnku zalej quinoę wodą, odstaw na ok. 5 minut.
  2. Po tym czasie zamieszaj, odcedź na gęstym sitku. Przelej zimną wodą.
  3. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  4. Seler i cebulę posiekaj.
  5. Garnek osusz, wlej oliwę i podgrzej na średnim ogniu.
  6. Dodaj marchew, cebulę, seler i smaż przez ok. 4 minuty.
  7. Dodaj quinoę, smaż mieszając przez ok. 1 minutę.
  8. Wlej rosół, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, dodaj zioła i gotuj przez ok. 20 minut aż quinoa wchłonie całą wodę.
  9. Zdejmij z ognia, odstaw na 5 minut. Po tym czasie dodaj ocet, sól i pieprz.
Wskazówki: 
  • Pilaf z quinoi to przepyszny i zdrowy dodatek do ryb albo mięs, ale równie dobrze sprawdzi się jako samodzielne danie (np. na lekką kolację).
Żródło przepisu: 

Clean Eating for Busy Families, Michelle Dudash, s. 125

up
150 users have voted.