Składniki:
- 1 szklanka nieugotowanej quinoi
- 1 łyżka oliwy
- 1 marchewka
- 1/2 małej cebuli
- 1 łodyga selera naciowego
- ok. 410 ml bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1/4 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:
- W średniej wielkości garnku zalej quinoę wodą, odstaw na ok. 5 minut.
- Po tym czasie zamieszaj, odcedź na gęstym sitku. Przelej zimną wodą.
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Seler i cebulę posiekaj.
- Garnek osusz, wlej oliwę i podgrzej na średnim ogniu.
- Dodaj marchew, cebulę, seler i smaż przez ok. 4 minuty.
- Dodaj quinoę, smaż mieszając przez ok. 1 minutę.
- Wlej rosół, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, dodaj zioła i gotuj przez ok. 20 minut aż quinoa wchłonie całą wodę.
- Zdejmij z ognia, odstaw na 5 minut. Po tym czasie dodaj ocet, sól i pieprz.
Wskazówki:
- Pilaf z quinoi to przepyszny i zdrowy dodatek do ryb albo mięs, ale równie dobrze sprawdzi się jako samodzielne danie (np. na lekką kolację).
Żródło przepisu:
Clean Eating for Busy Families, Michelle Dudash, s. 125
0
Skomentuj