Aromatyczny pilaf z zielonej soczewicy

Składniki: 
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  •  olej do smażenia
  • 3-4 szalotki
  • 3 szklanki świeżego szpinaku baby
  •  ok. 300 g pomidorków koktajlowych
  • 1/4 szklanki świeżych listków bazylii
  • 1/4 szklanki świeżych listków mięty
  • 1/4 szklanki natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie: 
  1. Soczewicę zalej wrzącą wodą i odstaw na ok. 30 minut. Po tym czasie odcedź ją, przełóż do garnka, zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, gotuj ok. 30 minut na niedużym ogniu (aż będzie miękka). Po ugotowaniu odcedź.
  2. Szpinak umyj i osusz.
  3. Szalotkę posiekaj.
  4. Zioła umyj, osusz i posiekaj.
  5. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół.
  6. W dość dużej patelni rozgrzej olej i zeszklij szalotkę. Podczas smażenia możesz ją delikatnie posolić.
  7. Do szalotki dodaj szpinak i smaż parę minut, aż będzie miękki.
  8. Dodaj pomidorki i zioła i smaż kolejne parę minut. Co jakiś czas przemieszaj.
  9. Na koniec dodaj soczewicę, przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny i podawaj.
Wskazówki: 
  • Do tej potrawy bardzo dobrze pasuje czosnek. Ja dodałam 4 ząbki przeciśnięte przez praskę :)
Żródło przepisu: 

So Easy: Luscious, Healthy Recipes for Every Meal of the Week, Ellie Krieger, s. 87

up
125 users have voted.