Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej, np. tortowej
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1-1/2 łyżeczki sody
- ¼ łyżeczki soli
- ⅛ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 banany (po rozgnieceniu widelcem powinno ich być ok. 1 szklanka)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- ¼ szklanki mleka migdałowego
- 1 jajko
- ½ szklanki posiekanych orzechów makadamii (do ciasta)
- ½ szklanki posiekanych orzechów makadamii (do posypania)
Przygotowanie:
- Wymieszaj ze sobą suche składniki (mąkę, sodę, sól, gałkę muszkatołową i cukier).
- Banany rozgnieć widelcem, dodaj jajko, miód, olej kokosowy, mleko migdałowe i wymieszaj.
- Suche składniki wymieszaj z mokrymi, dodaj posiekane orzechy makadamii (1/2 szklanki) i ponownie wymieszaj.
- Ciasto nakładaj do foremek na babeczki do ok. 3/4 wysokości (babeczki trochę urosną).
- Posyp pozostałymi orzechami makadamii.
- Piecz przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 185 stopni C (do tzw. suchego patyczka).
Wskazówki:
- Jeśli nie masz orzechów macadamii, zastąp je posiekanymi migdałami.
Żródło przepisu:
veganinthefreezer.com
0
Skomentuj