Babeczki bananowe z orzechami makadamii

Składniki: 
  • 1 szklanka mąki pszennej, np. tortowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1-1/2 łyżeczki sody
  • ¼ łyżeczki soli
  • ⅛ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 banany (po rozgnieceniu widelcem powinno ich być ok. 1 szklanka)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • ¼ szklanki mleka migdałowego
  • 1 jajko
  • ½ szklanki posiekanych orzechów makadamii (do ciasta)
  • ½ szklanki posiekanych orzechów makadamii (do posypania)
Przygotowanie: 
  1. Wymieszaj ze sobą suche składniki (mąkę, sodę, sól, gałkę muszkatołową i cukier).
  2. Banany rozgnieć widelcem, dodaj jajko, miód, olej kokosowy, mleko migdałowe i wymieszaj.
  3. Suche składniki wymieszaj z mokrymi, dodaj posiekane orzechy makadamii (1/2 szklanki) i ponownie wymieszaj.
  4. Ciasto nakładaj do foremek na babeczki do ok. 3/4 wysokości (babeczki trochę urosną).
  5. Posyp pozostałymi orzechami makadamii.
  6. Piecz przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 185 stopni C (do tzw. suchego patyczka).
Wskazówki: 
  • Jeśli nie masz orzechów macadamii, zastąp je posiekanymi migdałami.
Żródło przepisu: 

veganinthefreezer.com

up
264 users have voted.