Kuchenne Przygody

Babeczki jaglane z bananami

Składniki: 

  • 220 g suchej kaszy jaglanej + 300 ml wody do gotowania
  • 1,5 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 5 łyżek wrzątku
  • ok. 150 ml mleka lub mleka roślinnego
  • ok. 60 g oleju
  • 1 duży banan (ok. 140 g)
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie: 

  1. Kaszę przelej wrzątkiem, włóż do garnka, zalej gorącą wodą, posól i gotuj przez ok. 15 minut na małym ogniu.
  2. W tym czasie siemię lniane zalej wrzątkiem, zamieszaj i odstaw, żeby zgęstniało.
  3. Kiedy kasza będzie już gotowa, przełóż ją i wszystkie pozostałe składniki do blendera. Zmiksuj na jednolitą masę.
  4. Ciasto nakładaj łyżką do foremek (najlepiej silikonowych – nie wymagają natłuszczania).
  5. Piecz przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Wskazówki: 

  • Podczas pieczenia babeczki za dużo nie urosną – spokojnie możesz nakładać ciasto po brzegi foremek 🙂
  • Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem albo wykałaczką czy ciasto jest już suche.
  • Do babeczek możesz dodać suszoną żurawinę.

Żródło przepisu: 

Mniam

Kolejna propozycja zdrowych słodkości. Tym razem z kaszą jaglaną i bananami. Mniam 🙂