Babeczki jaglane z bananami

Składniki: 
  • 220 g suchej kaszy jaglanej + 300 ml wody do gotowania
  • 1,5 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 5 łyżek wrzątku
  • ok. 150 ml mleka lub mleka roślinnego
  • ok. 60 g oleju
  • 1 duży banan (ok. 140 g)
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżka miodu
Przygotowanie: 
  1. Kaszę przelej wrzątkiem, włóż do garnka, zalej gorącą wodą, posól i gotuj przez ok. 15 minut na małym ogniu.
  2. W tym czasie siemię lniane zalej wrzątkiem, zamieszaj i odstaw, żeby zgęstniało.
  3. Kiedy kasza będzie już gotowa, przełóż ją i wszystkie pozostałe składniki do blendera. Zmiksuj na jednolitą masę.
  4. Ciasto nakładaj łyżką do foremek (najlepiej silikonowych - nie wymagają natłuszczania).
  5. Piecz przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Wskazówki: 
  • Podczas pieczenia babeczki za dużo nie urosną - spokojnie możesz nakładać ciasto po brzegi foremek :)
  • Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem albo wykałaczką czy ciasto jest już suche.
  • Do babeczek możesz dodać suszoną żurawinę.
Żródło przepisu: 

kotlet.tv

up
137 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: 

Wpisy blogowe z tym przepisem:

Zdrowe i pyszne babeczki

Kolejna propozycja zdrowych słodkości. Tym razem z kaszą jaglaną i bananami. Mniam :)