- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: na słodko
- 50 wyświetleń
Składniki:
- 220 g suchej kaszy jaglanej + 300 ml wody do gotowania
- 1,5 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 5 łyżek wrzątku
- ok. 150 ml mleka lub mleka roślinnego
- ok. 60 g oleju
- 1 duży banan (ok. 140 g)
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
- Kaszę przelej wrzątkiem, włóż do garnka, zalej gorącą wodą, posól i gotuj przez ok. 15 minut na małym ogniu.
- W tym czasie siemię lniane zalej wrzątkiem, zamieszaj i odstaw, żeby zgęstniało.
- Kiedy kasza będzie już gotowa, przełóż ją i wszystkie pozostałe składniki do blendera. Zmiksuj na jednolitą masę.
- Ciasto nakładaj łyżką do foremek (najlepiej silikonowych – nie wymagają natłuszczania).
- Piecz przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Wskazówki:
- Podczas pieczenia babeczki za dużo nie urosną – spokojnie możesz nakładać ciasto po brzegi foremek 🙂
- Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem albo wykałaczką czy ciasto jest już suche.
- Do babeczek możesz dodać suszoną żurawinę.
Żródło przepisu:
Mniam
Kolejna propozycja zdrowych słodkości. Tym razem z kaszą jaglaną i bananami. Mniam 🙂