Babeczki z marchewką i rodzynkami

Składniki: 
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5-0,6 kg marchewki (docelowo, po starkowaniu ma wyjść 1,5 szklanki marchewki)
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 duże jabłko
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki rodzynków
Przygotowanie: 
  1. Jabłko obierz i starkuj na papkę. Razem z sokiem przełóż do rondelka i gotuj na niedużym ogniu przez ok. 15 minut. Możesz dodać 1 łyżeczkę cukru.
  2. Marchewkę umyj, obierz i starkuj na tarce o średnich oczkach (na wiórki).
  3. W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, cynamon i sól).
  4. W drugiej miejsce wymieszaj masę jabłkową, syrop klonowy, marchewkę i jajka.
  5. Wymieszaj suche składniki z mokrymi. Dodaj rodzynki i jeszcze raz przemieszaj.
  6. Rozgrzej piekarnik do ok. 185 stopni.
  7. Ciasto wykładaj do foremek na muffinki.
  8. Piecz przez ok. 30-35 minut (do tzw. suchego patyczka).
Wskazówki: 
  • Po upieczeniu przechowuj w lodówce.
  • Możesz dodać 1 szklankę zwykłej mąki pszennej i 1 szklankę mąki pełnoziarnistej (możesz też zmniejszyć odrobinę ilość mąki - muffinki będą mniej zbite).
Żródło przepisu: 

mywholefoodlife.com

up
143 users have voted.