- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: na słodko
- 41 wyświetleń
Składniki:
Składniki na spód:
- 225 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
- 75 g masła, roztopionego
Składniki na masę serową:
- 450 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 225 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 3 jajka
- 120 g drobnego cukru do wypieków
Przygotowanie:
- Ciastka i masło wrzuć do malaksera i zmiksuj do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
- Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysyp ciasteczka. Wyrównaj, dokładnie dociśnij do dna. Schładzaj przez pół godziny w lodówce.
- Wszystkie składniki masy serowej zmiksuj do połączenia (nie miksuj zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie).
- Masę serową wylej na schłodzony spód, wyrównaj.
- Piecz w temperaturze 150ºC przez około 45 – 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudź w lekko uchylonym piekarniku, następnie schładzaj w lodówce przez około 12 godzin.
Wskazówki:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mniam