Kuchenne Przygody

Bardzo prosty, przepyszny sernik waniliowy

Składniki: 

Składniki na spód:

  • 225 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
  • 75 g masła, roztopionego

Składniki na masę serową:

  • 450 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 
  • 225 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 3 jajka
  • 120 g drobnego cukru do wypieków

Przygotowanie: 

  1. Ciastka i masło wrzuć do malaksera i zmiksuj do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
  2. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysyp ciasteczka. Wyrównaj, dokładnie dociśnij do dna. Schładzaj przez pół godziny w lodówce.
  3. Wszystkie składniki masy serowej zmiksuj do połączenia (nie miksuj zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie).
  4. Masę serową wylej na schłodzony spód, wyrównaj.
  5. Piecz w temperaturze 150ºC przez około 45 – 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudź w lekko uchylonym piekarniku, następnie schładzaj w lodówce przez około 12 godzin.

Wskazówki: 

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mniam