Składniki:
- ok. 600 g mięsa wołowego
- 1 cebula
- ok. 100 g mąki pszennej
- 500 ml bulionu wołowego
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz
- sól
- olej
Przygotowanie:
- Mięso pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Lekko rozbij je tłuczkiem, a następnie oprósz mąką.
- Na rozgrzanym oleju obsmaż mięso z obu stron i przełóż je do garnka.
- Posiekaną cebulę zeszklij, a następnie dołóż do bitek. Dodaj ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i liść laurowy.
- Całość zalej bulionem wołowym i duś pod przykryciem przez około 40 minut.
- W razie potrzeby, w trakcie duszenia dodaj trochę wody.
- Bitki podawaj z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem.
Wskazówki:
- Podobno najlepsze bitki wychodzą z rostbefu ale można tez użyć udźca wołowego.
- Sos możesz zagęścić mąką (po uduszeniu mięsa, wyjmij je. W szklance wymieszaj 2-3 łyżki mąki z wodą i dolej do sosu, a następnie podgrzewaj go do momentu aż się zagotuje).
Żródło przepisu:
przepisy.pl
0
Skomentuj