Kuchenne Przygody

Bitki wołowe

Składniki: 

  • ok. 600 g mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • ok. 100 g mąki pszennej
  • 500 ml bulionu wołowego
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz
  • sól
  • olej

Przygotowanie: 

  1. Mięso pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Lekko rozbij je tłuczkiem, a następnie oprósz mąką.
  2. Na rozgrzanym oleju obsmaż mięso z obu stron i przełóż je do garnka.
  3. Posiekaną cebulę zeszklij, a następnie dołóż do bitek. Dodaj ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i liść laurowy.
  4. Całość zalej bulionem wołowym i duś pod przykryciem przez około 40 minut.
  5. W razie potrzeby, w trakcie duszenia dodaj trochę wody.
  6. Bitki podawaj z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem.

Wskazówki: 

  • Podobno najlepsze bitki wychodzą z rostbefu ale można tez użyć udźca wołowego.
  • Sos możesz zagęścić mąką (po uduszeniu mięsa, wyjmij je. W szklance wymieszaj 2-3 łyżki mąki z wodą i dolej do sosu, a następnie podgrzewaj go do momentu aż się zagotuje).

Żródło przepisu: 

Mniam