- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 36 wyświetleń
Składniki:
- 5 średnich cukinii
- 4 duże obrane ziemniaki
- 5 ząbkow czosnku (lub więcej)
- 2 średnie pomidory
- 15 dag parmezanu, pokrojonego w kostkę
- 1/3 szklanki oliwy
- 4 łyżki wody
- 2 czubate łyżki świeżego oregano
- 1,5 łyżki świeżej mięty
- 1 łyżka świeżej kolendry lub natki pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Cukinię i ziemniaki pokrój w plasterki ok. 0,5 cm grubości.
- Czosnek obierz i pokrój w cieniutkie plasterki.
- Zioła posiekaj.
- Pomidory pokrój na ćwiartki (ewentualnie możesz je przekroić jeszcze raz pół).
- Piekarnik rozgrzej do 220 stopni C.
- Wszystkie warzywa wyłóż do dużego naczynia albo blaszki.
- Dodaj oliwę, wodę, zioła i ser.
- Przypraw solą i pieprzem (dość solidnie).
- Wymieszaj.
- Piecz przez ok. 1,5 godziny (lub do momentu aż warzywa się zarumienią).
- Od czasu do czasu przemieszaj warzywa.
Wskazówki:
- Następnym razem spróbuję dodać ser później (ok. 3o minut przed końcem pieczenia). Kiedy dodałam go na początku pieczenia, całkiem się roztopił… a chyba nie o to chodziło 🙂
- Jeśli nie lubisz miękkiej cukinii, możesz ją dodać później (ok. 30 minut przed końcem pieczenia).
Mniam