Bulgur köftesi - czyli bulgurowe klopsiki

Składniki: 
  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki (np. owsianej i ziemniaczanej)
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • suszona mięta
  • ostra papryka
  • pieprz
Przygotowanie: 
  1. Kaszę zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na ok. 1 godzinę, żeby napęczniała.
  2. Po tym czasie dodaj koncentrat, mąkę, jajko i przyprawy i ugniataj ręką, aż masa będzie zwarta (uzbrój się  w cierpliwość, może to zająć 10-15 minut).
  3. Z tak przygotowanej masy formuj kulki (mniej więcej 1 spora łyżka masy na 1 kulkę), wrzucaj do osolonej, wrzącej wody i gotuj ok. 10 minut od momentu wypłynięcia.
Wskazówki: 
  • Kulki możesz podawać z sosem czosnkowo-jogurtowym lub jako dodatek do dania głównego.
Żródło przepisu: 

facetwgarach.blogspot.com

up
105 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: