Składniki:
- 1 szklanka kaszy bulgur
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki (np. owsianej i ziemniaczanej)
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól
- suszona mięta
- ostra papryka
- pieprz
Przygotowanie:
- Kaszę zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na ok. 1 godzinę, żeby napęczniała.
- Po tym czasie dodaj koncentrat, mąkę, jajko i przyprawy i ugniataj ręką, aż masa będzie zwarta (uzbrój się w cierpliwość, może to zająć 10-15 minut).
- Z tak przygotowanej masy formuj kulki (mniej więcej 1 spora łyżka masy na 1 kulkę), wrzucaj do osolonej, wrzącej wody i gotuj ok. 10 minut od momentu wypłynięcia.
Wskazówki:
- Kulki możesz podawać z sosem czosnkowo-jogurtowym lub jako dodatek do dania głównego.
Żródło przepisu:
facetwgarach.blogspot.com
0
Skomentuj