Buraczane naleśniki z nadzieniem szpinakowo-gryczanym

Składniki: 
  • 1 burak
  • 1 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • szczypta sody
  • oliwa
  • opakowanie mrożonego szpinaku w liściach
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 i 1/2 szklanki kaszy gryczanej prażonej, ugotowanej na sypko
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie: 
  1. Buraka umyj, obierz i wyciśnij sok w sokowirówce albo sokowyciskarce. Uzupełnij płyn mlekiem do 1 i 1/4 szklanki łącznie z sokiem buraka. Dodaj 2 jaja, oliwę i sól. Dodaj do masy mąkę i sodę. Wymieszaj. Patelnię przesmaruj odrobiną oleju. Rozgrzej ją i smaż naleśniki po mniej więcej 1 min. z każdej strony (nie musisz już natłuszczać patelni).
  2. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Podsmaż go na rozgrzanym maśle. Dodaj szpinak. Smaż aż będzie miękki i wyparuje większość wody. Dodaj kaszę, przypraw solą i pieprzem. Podsmaż jeszcze przez ok. 2-3 minuty.
  3. Gorące naleśniki nadziewaj farszem.
Wskazówki: 
  • Ja do nadzienia dodałam jeszcze pokruszoną fetę :)
Żródło przepisu: 

"Kipi kasza", P. Łukasik, G. Targosz, s. 167

up
110 users have voted.