Składniki:
- 1 burak
- 1 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- szczypta sody
- oliwa
- opakowanie mrożonego szpinaku w liściach
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 i 1/2 szklanki kaszy gryczanej prażonej, ugotowanej na sypko
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Buraka umyj, obierz i wyciśnij sok w sokowirówce albo sokowyciskarce. Uzupełnij płyn mlekiem do 1 i 1/4 szklanki łącznie z sokiem buraka. Dodaj 2 jaja, oliwę i sól. Dodaj do masy mąkę i sodę. Wymieszaj. Patelnię przesmaruj odrobiną oleju. Rozgrzej ją i smaż naleśniki po mniej więcej 1 min. z każdej strony (nie musisz już natłuszczać patelni).
- Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Podsmaż go na rozgrzanym maśle. Dodaj szpinak. Smaż aż będzie miękki i wyparuje większość wody. Dodaj kaszę, przypraw solą i pieprzem. Podsmaż jeszcze przez ok. 2-3 minuty.
- Gorące naleśniki nadziewaj farszem.
Wskazówki:
- Ja do nadzienia dodałam jeszcze pokruszoną fetę :)
Żródło przepisu:
"Kipi kasza", P. Łukasik, G. Targosz, s. 167
0
Skomentuj