- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- Trudność: Łatwa
- 138 wyświetleń
Składniki:
Składniki suche:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki chili
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowa
- szczypta czarnego pieprzu
Składniki mokre:
- 3/4 szklanki soku buraczanego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego lub jabłkowego
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
olej do smażenia
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki; w mniejszej miseczce połącz dokładnie wszystkie mokre składniki (najlepiej użyj do tego trzepaczki).
- Wymieszane mokre składniki wlej do suchych i krótko wymieszaj tylko do połączenia składników, możesz użyć trzepaczki albo silikonowej szpatuły.
- Na dnie patelni rozgrzej olej roślinny, dodawaj po łyżce ciasta i na średnim ogniu smaż przez około 1 minutę – kiedy brzegi placuszka zaczną się złocić należy go przewrócić i smażyć z drugiej strony.
- Krótko odsącz na papierowym ręczniku i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wskazówki:
- W wersji wegańskiej, zamiast jajka użyj 1 łyżki mielonego siemienia lnianego zalanego 3 łyżkami gorącej wody.