Buraczane pancakes

Składniki: 

Składniki suche:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowa
  • szczypta czarnego pieprzu

Składniki mokre:

  • 3/4 szklanki soku buraczanego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego lub jabłkowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju

olej do smażenia

Przygotowanie: 
  1. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki; w mniejszej miseczce połącz dokładnie wszystkie mokre składniki (najlepiej użyj do tego trzepaczki). 
  2. Wymieszane mokre składniki wlej do suchych i krótko wymieszaj tylko do połączenia składników, możesz użyć trzepaczki albo silikonowej szpatuły. 
  3. Na dnie patelni rozgrzej olej roślinny, dodawaj po łyżce ciasta i na średnim ogniu smaż przez około 1 minutę - kiedy brzegi placuszka zaczną się złocić należy go przewrócić i smażyć z drugiej strony.
  4. Krótko odsącz na papierowym ręczniku i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wskazówki: 
  • W wersji wegańskiej, zamiast jajka użyj 1 łyżki mielonego siemienia lnianego zalanego 3 łyżkami gorącej wody.

Przepis bierze udział w akcji:


Placuszki i racuszki

Żródło przepisu: 
up
142 users have voted.