Burger z łososiem i warzywami

Składniki: 
  • 300 g fileta z łososia bez skóry
  • 2 bułki (najlepiej dość duże)
  • 1 kulka mozzarelli w zalewie
  • kilka listków sałaty
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 pomidor
  • 30 ml oliwy
  • 1 łyżka miodu akacjowego
  • 1,5 łyżki musztardy sarepskiej
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie: 
  1. Piekarnik nagrzej do ok. 175 stopni.
  2. Bułki przekrój na pół i piecz przez ok. 10 minut.
  3. W międzyczasie przygotuj łososia: umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny, oliwą, przypraw solą i pieprzem. Przełóż do piekarnika na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 10 minut (w trakcie pieczenia możesz obrócić).
  4. Sałatę umyj i odwiruj.
  5. Mozzarellę, ogórki, pomidory pokrój w plastry.
  6. Z oliwy, musztady i miodu przygotuj sos.
  7. Na spodzie upieczonej bułki ułóż sałatę, skrop ją sosem musztardowo-miodowym. Następnie ułóż łososia, plastry pomidora, ogórka i mozzarelli.
  8. Całość jeszcze raz skrop sosem, nakryj górną częścią bułki.
Wskazówki: 
  • Żeby burgery nie rozpadały się podczas jedzenia, możesz je nadziać długim patyczkiem do szaszłyków.
  • Jeśli lubisz koperek, możesz go dodać do sosu.

 

Przepis bierze udział w akcji:

(Nie) nudna kanapka

Żródło przepisu: 

Alma

up
153 users have voted.