Burgery łososiowe

Składniki: 
  • 350 g filetów z łososia
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżka sosu worcester (sosu ostrygowego lub sosu sojowego)
  • 1 jajko
  • 2 - 3 kromki chleba tostowego
  • mąka
  • olej roślinny

Ziołowy majonez z anchois:

  • 1/3 szklanki majonezu
  • 1 surowe żółtko
  • 2 - 3 fileciki anchois
  • 1 łyżeczka oleju z filecików anchois
  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry lub natki pietruszki lub innych świeżych ziół
Przygotowanie: 
  1. Przygotuj majonez: ręcznym blenderem miksuj majonez z żółtkiem przez około pół minuty aż będzie puszysty, następnie dodaj fileciki anchois, olej i dalej miksuj napuszając sos. Na koniec dodaj zioła, dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  2. Przygotuj kotleciki: łososia dokładnie oczyść z ości, odetnij skórę. Dokładnie osusz papierowym ręcznikiem a następnie drobniutko posiekaj nożem.
  3. Włóż do miski, dopraw solą, pieprzem, oregano, skórką cytrynową, czosnkiem startym na drobnej tarce, sosem worcester. Dodaj jajko, wymieszaj i wyrób na jednolitą masę.
  4. Dodaj rozdrobniony miąższ (bez skórek) z 2 tostów i dokładnie wszystko wyrób ręką. Masa ma być średnio rzadka, na tyle rzadka aby można było uformować kotlety, nie musi być bardzo sztywna - w razie konieczności można dodać jeszcze jedną kromkę tosta.
  5. Uformowane kotlety obtocz lekko mąką - tylko z dwóch stron. Krótko smaż na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju, po około 15 - 30 sekund z każdej strony.
  6. Podawaj w przekrojonych bułeczkach posmarowanych ziołowym majonezem z anchois, z kilkakrotnie złożoną sałatą, plasterkiem awokado, cieniutko pokrojoną cebulą, pomidorem oraz listkami świeżej kolendry.
Wskazówki: 

Kotleciki można podawać nie w bułkach, ale np. z gotowanymi warzywami.

up
186 users have voted.

Wpisy blogowe z tym przepisem:

Rybne burgery

Filety łososia zazwyczaj jedliśmy w całości - smażone lub pieczone. Dzisiaj wypróbowaliśmy przepis na Burgery łososiowe (ze strony Kwestia Smaku). Tym razem z fileta zrobiliśmy kotlety a la mielone. Kotlety włożyliśmy do bułki, dodaliśmy awokado, pomidora, sałatę i majonez ziołowy z anchois i w ten sposób powstały pyszne burgery rybne :) Jedyny minus: są dość wysokie, więc ciężko je ugryźć ;)