Burgery warzywne z quinoą

Składniki: 
  • 1,5 szklanki ugotowanej quinoi
  • 1/3 szklanki cebuli, pokrojonej na średniej wielkości kawałki
  • 1 duża marchew, starta na tarce o grubych oczkach
  • 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w paski
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w plasterki
  • 1/4 szklanki ziarna słonecznika
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 2 jajka
  • 3/4 mąki (może być owsiana)
  • 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie: 
  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.
  2. W malakserze rozdrobnij i jednocześnie połącz cebulę, paprykę, marchewkę i selera.
  3. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  4. Z tak przygotowanej masy uformuj placuszki i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piecz przez ok. 12 minut, następnie przewróć na drugą stronę i piecz kolejne 10 minut.
  6. Przechowuj w lodówce.
Wskazówki: 
  • Łodygę selera naciowego przed krojeniem obierz z włókien.
Żródło przepisu: 

mywholefoodlife.com

up
135 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: