Burgery z czerwonej soczewicy

Składniki: 
  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 115 g ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki orzechów nerkowca
  • 1/4 szklanka świeżej kolendry
  • 1 łyżka świeżego, startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka czarnych ziaren gorczycy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • oliwa
  • 4 bułki pełnoziarniste
  • 6 łyżek ketchupu
  • 2 łyżeczki curry
  • garść szpinaku baby
Przygotowanie: 
  1. W średniej misce zamocz soczewicę w zimnej wodzie i namaczaj przez całą noc. Dobrze odsącz.
  2. Piekarnik rozgrzej do temp. 200 stopni C.
  3. W malakserze zmiel odsączoną soczewicę i ziemniaki. Dodaj cebulę, płatki owsiane, orzechy nerkowca, kolendrę, imbir i czosnek i ponownie siekaj, aż uzyskasz dość gładką masę.
  4. Dodaj mąkę, sok z cytryny, kumin, gorczycę, kurkumę, cynamon, sól i ponownie wymieszaj.
  5. Natłuść blaszkę i wyłóż na nią 4 porcje masy burgerowej. Uformuj z każdej z nich okrągłe kotlety o grubości ok. 2 cm.
  6. Skrop każdy kotlet odrobiną oliwy. Piecz do momentu, aż wierzch się zrumieni (ok. 25-30 minut).
  7. Delikatnie przestudź.
  8. Bułki przekrój na pół i podpiecz w piekarniku przez ok. 7-10 minut.
  9. W miseczce wymieszaj ketchup i curry.
  10. Na każdy spód bułki wyłóż 1/4 szpinaku, burger, polej ketchupem i przykryj drugą połówką bułki.
  11. Podawaj na ciepło.
Wskazówki: 
  • Do burgerów możesz dodać kilka krążków czerwonej cebuli i plasterek pomidora.
Żródło przepisu: 

Big Vegan, Chronicle Books 2011, s. 323

up
111 users have voted.