Składniki:
- 250 g czerwonej soczewicy
- 115 g ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków
- 1/2 szklanki posiekanej cebuli
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki orzechów nerkowca
- 1/4 szklanka świeżej kolendry
- 1 łyżka świeżego, startego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka czarnych ziaren gorczycy
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- oliwa
- 4 bułki pełnoziarniste
- 6 łyżek ketchupu
- 2 łyżeczki curry
- garść szpinaku baby
Przygotowanie:
- W średniej misce zamocz soczewicę w zimnej wodzie i namaczaj przez całą noc. Dobrze odsącz.
- Piekarnik rozgrzej do temp. 200 stopni C.
- W malakserze zmiel odsączoną soczewicę i ziemniaki. Dodaj cebulę, płatki owsiane, orzechy nerkowca, kolendrę, imbir i czosnek i ponownie siekaj, aż uzyskasz dość gładką masę.
- Dodaj mąkę, sok z cytryny, kumin, gorczycę, kurkumę, cynamon, sól i ponownie wymieszaj.
- Natłuść blaszkę i wyłóż na nią 4 porcje masy burgerowej. Uformuj z każdej z nich okrągłe kotlety o grubości ok. 2 cm.
- Skrop każdy kotlet odrobiną oliwy. Piecz do momentu, aż wierzch się zrumieni (ok. 25-30 minut).
- Delikatnie przestudź.
- Bułki przekrój na pół i podpiecz w piekarniku przez ok. 7-10 minut.
- W miseczce wymieszaj ketchup i curry.
- Na każdy spód bułki wyłóż 1/4 szpinaku, burger, polej ketchupem i przykryj drugą połówką bułki.
- Podawaj na ciepło.
Wskazówki:
- Do burgerów możesz dodać kilka krążków czerwonej cebuli i plasterek pomidora.
Żródło przepisu:
Big Vegan, Chronicle Books 2011, s. 323
0
Skomentuj