Kuchenne Przygody

Burgery z łososia, szpinaku i ryżu

Składniki: 

  • 300 g filetów łososia bez skóry i ości (mogą być surowe lub wcześniej pieczone czy zgrillowane)
  • 100 g (1 torebka) ryżu, trochę dłużej gotowany niż czas podany na opakowaniu
  • 200 g szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub tymianku
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół np. tymianku lub oregano, ewentualnie natka pietruszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oliwy extra lub śmietany 30%
  • 2-3 łyżki oliwy do usmażenia burgerów
  • kilka liści sałaty

Jogurt cytrynowy ze szczypiorkiem:

  • 330 g jogurtu greckiego
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny i 2 łyżki wyciśniętego soku
  • pęczek szczypiorku, posiekanego
  • 1-2 ząbki czosnku, startego na tarce lub rozgniecionego

Przygotowanie: 

  1. Łososia rozdrobnij, sprawdź czy nie ma ości i włóż do miski. 
  2. Dodaj ugotowany i odcedzony ryż. 
  3. Szpinak opłucz, włóż na patelnię i podgrzewaj przez około 1 minutę aż zwiędnie, co chwilę mieszając. Zdejmij z patelni i odciśnij. Drobno posiekaj i dodaj do miski z łososiem.
  4. Wszystko dopraw solą i pieprzem, dodaj jajko, suszone i świeże zioła lub natkę, gałkę muszkatołową oraz oliwę lub śmietankę. 
  5. Wymieszaj, uformuj 8 kotlecików i usmaż z każdej strony (około 3 minuty z każdej strony z surowego łososia lub po około 2 minuty z łososia wcześniej upieczonego/zgrillowanego). 
  6. Podawaj na sałacie z jogurtem cytrynowym.

Wskazówki: 

  • Zamiast świeżego szpinaku możesz użyć połowę opakowania mrożonego. Postępuj podobnie jak ze świeżym – podgrzej na patelni aż będzie miękki. 
  • Jeśli masa na burgery jest zbyt rzadka, dodaj 2 łyżki mąki.
  • Do sosu czosnkowego możesz dodać łyżkę majonezu.

Żródło przepisu: 

Mniam