Składniki:
- 300 g filetów łososia bez skóry i ości (mogą być surowe lub wcześniej pieczone czy zgrillowane)
- 100 g (1 torebka) ryżu, trochę dłużej gotowany niż czas podany na opakowaniu
- 200 g szpinaku
- sól
- pieprz
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka suszonego oregano lub tymianku
- 2 łyżki posiekanych świeżych ziół np. tymianku lub oregano, ewentualnie natka pietruszki
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki oliwy extra lub śmietany 30%
- 2-3 łyżki oliwy do usmażenia burgerów
- kilka liści sałaty
Jogurt cytrynowy ze szczypiorkiem:
- 330 g jogurtu greckiego
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/2 łyżeczki skórki z cytryny i 2 łyżki wyciśniętego soku
- pęczek szczypiorku, posiekanego
- 1-2 ząbki czosnku, startego na tarce lub rozgniecionego
Przygotowanie:
- Łososia rozdrobnij, sprawdź czy nie ma ości i włóż do miski.
- Dodaj ugotowany i odcedzony ryż.
- Szpinak opłucz, włóż na patelnię i podgrzewaj przez około 1 minutę aż zwiędnie, co chwilę mieszając. Zdejmij z patelni i odciśnij. Drobno posiekaj i dodaj do miski z łososiem.
- Wszystko dopraw solą i pieprzem, dodaj jajko, suszone i świeże zioła lub natkę, gałkę muszkatołową oraz oliwę lub śmietankę.
- Wymieszaj, uformuj 8 kotlecików i usmaż z każdej strony (około 3 minuty z każdej strony z surowego łososia lub po około 2 minuty z łososia wcześniej upieczonego/zgrillowanego).
- Podawaj na sałacie z jogurtem cytrynowym.
Wskazówki:
- Zamiast świeżego szpinaku możesz użyć połowę opakowania mrożonego. Postępuj podobnie jak ze świeżym - podgrzej na patelni aż będzie miękki.
- Jeśli masa na burgery jest zbyt rzadka, dodaj 2 łyżki mąki.
- Do sosu czosnkowego możesz dodać łyżkę majonezu.
Żródło przepisu:
kwestiasmaku.pl
0
Skomentuj