Składniki:
- 10 rurek makaronu cannelloni
- 1 opakowanie Fixu Spaghetti Carbonara Knorr
- 200 ml mleka
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 40 g suszonych pomidorów
- 2 cebule szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 100 g tartego parmezanu (lub innego żółtego sera o ostrym smaku)
- 2 świeże pomidory
- oliwa z oliwek
- sól morska
- olej do smażenia
- paluszki grissini
Przygotowanie:
- Makaron cannelloni gotuj przez ok. 8 minut w osolonym wrzątku, tak, aby zmiękł, ale nie rozpadł się. Gotowy makaron wyjmij z wody i przestudź.
- Na patelni podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Następnie dodaj posiekane suszone pomidory oraz szpinak.
- W misce wymieszaj mleko oraz Fix Spaghetti Carbonara Knorr. Mieszankę wlej do szpinaku, zagotuj i dokładnie wymieszaj. Gotowa masa powinna być dość gęsta. Dodaj połowę tartego parmezanu.
- Gdy masa lekko ostygnie, nafaszeruj makaron i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Każdą porcję skrop oliwą z oliwek, posyp pozostałym parmezanem i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 10 min.
- Pomidory sparz i obierz z skórki. Każdego pomidora pokrój w bardzo cienkie plastry. Skrop pozostałą oliwą oraz posyp solą morską. Przełóż plasterki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru wody.
- Plasterki pomidora układaj w wachlarz, nakładając jeden na drugi na całej objętości talerza. Tuż przed podaniem wstaw talerz do pieca na kilka minut, aby pomidory były ciepłe. Następnie na środku talerza z pomidorami ułóż porcję cannelloni.
- Podawaj z paluszkami grissini.
Wskazówki:
Żródło przepisu:
przepisy.pl
0
Skomentuj