Kuchenne Przygody

Cannelloni serowe ze szpinakiem

Składniki: 

  • 10 rurek makaronu cannelloni 
  • 1 opakowanie Fixu Spaghetti Carbonara Knorr 
  • 200 ml mleka
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 40 g suszonych pomidorów
  • 2 cebule szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g tartego parmezanu (lub innego żółtego sera o ostrym smaku)
  • 2 świeże pomidory
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • olej do smażenia
  • paluszki grissini

Przygotowanie: 

  1. Makaron cannelloni gotuj przez ok. 8 minut w osolonym wrzątku, tak, aby zmiękł, ale nie rozpadł się. Gotowy makaron wyjmij z wody i przestudź.
  2. Na patelni podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Następnie dodaj posiekane suszone pomidory oraz szpinak.
  3. W misce wymieszaj mleko oraz Fix Spaghetti Carbonara Knorr. Mieszankę wlej do szpinaku, zagotuj i dokładnie wymieszaj. Gotowa masa powinna być dość gęsta. Dodaj połowę tartego parmezanu.
  4. Gdy masa lekko ostygnie, nafaszeruj makaron i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Każdą porcję skrop oliwą z oliwek, posyp pozostałym parmezanem i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 10 min.
  5. Pomidory sparz i obierz z skórki. Każdego pomidora pokrój w bardzo cienkie plastry. Skrop pozostałą oliwą oraz posyp solą morską. Przełóż plasterki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru wody.
  6. Plasterki pomidora układaj w wachlarz, nakładając jeden na drugi na całej objętości talerza. Tuż przed podaniem wstaw talerz do pieca na kilka minut, aby pomidory były ciepłe. Następnie na środku talerza z pomidorami ułóż porcję cannelloni.
  7. Podawaj z paluszkami grissini.

Żródło przepisu: 

Mniam