Chili con carne

Składniki: 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, pokrojona w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka przyprawy chilli
  • 1 łyżeczka przyprawy kmin rzymski (kumin) w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 450 g mielonej chudej wołowiny
  • 1/2 puszki pokrojonych pomidorów bez skórek (200 g)
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • 1 duża czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w kostkę
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli “kidney” w zalewie (400 g), odsączonej z zalewy
Przygotowanie: 
  1. Na dużej patelni z przykrywką rozgrzej olej i zeszklij cebulę, dodaj czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smaż przez 1 minutę. Stopniowo dodawaj zmieloną wołowinę, mieszając zrumień z każdej strony.
  2. Dodaj pomidory z zalewą i pół puszki pozostałego soku pomidorowego (w razie potrzeby uzupełnij wodą). Dodaj bulion wołowy i dopraw solą oraz pieprzem, ewentualnie kolejnym bulionem.
  3. Przykryj i gotuj przez 20 - 25 minut, w zależności od delikatności mięsa. Dodaj paprykę i suszone pomidory i gotuj pod przykryciem aż papryka będzie prawie miękka, przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Na koniec dodaj fasolę i chwilę razem pogotuj.
  5. Podawaj na gorąco z białym ryżem, chipsami z tortilli lub plackami tortilli, ewentualnie z dodatkiem kwaśnej śmietany i sałatki z awokado.
up
175 users have voted.

Wpisy blogowe z tym przepisem:

Chili con carne - czyli mięso mielone po meksykańsku

Co zrobić, jeśli chcesz zjeść coś dobrego, a nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie? Proponujemy chili con carne. Pożywne, lekko pikantne danie, nad przygotowaniem którego zdecydowanie się nie natrudzisz. Samo duszenie mięsa trwa kilkadziesiąt minut, ale w tym czasie nie wymaga Twojego nadzoru, więc możesz przeznaczyć ten czas na coś innego. Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku.