- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 62 wyświetleń
Składniki:
- 2-4 placki tortilli
- 250 g piersi kurczaka
- 5 pieczarek
- 1/2 papryki w dowolnym kolorze
- 100 g aromatycznego sera zółtego (startego na tarce)
- spora garść rukoli
- po 1 konserwowej papryce pepperoni na placek
- 5 cm kawałek papryczki chilli
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- kilka łyżek kukurydzy konserwowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
- Mięso usmaż (najlepiej na patelni grillowej).
- Po usmażeniu pokrój je na plasterki, przypraw solą i pieprzem.
- Pieczarki obierz i pokrój na dość grube plastry.
- Paprykę pokrój w kostkę.
- Papryczkę chilli posiekaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pieczarki, paprykę, chilli, kukurydzę. Smaż aż pieczarki zmienią kolor.
- Dodaj kmin, kolendrę, czosnek i oregano, wymieszaj.
- Do warzyw dodaj usmażone mięso, wymieszaj i chwilę podsmaż razem.
- Nadzienie podziel na ilość placków.
- Każdą tortillę posmaruj pastą z rozgniecionej czerwonej fasoli (możesz to zrobić widelcem albo w malakserze), posyp serem, rukolą, na to wyłóż nadzienie warzywno-mięsne i paprykę konserwową, posyp serem.
- Zwiń tortille (na kształt krokieta).
- Tortille podsmaż z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Wskazówki:
- Zamiast rukoli możesz użyć świeżego szpinaku.
- Tortille możesz podawać z ulubionym sosem (pomidorowym, paprykowym) lub z przyprawionym jogurtem naturalnym.
Mniam