Kuchenne Przygody

Chimichanga (smażona tortilla)

Składniki: 

  • 2-4 placki tortilli
  • 250 g piersi kurczaka
  • 5 pieczarek
  • 1/2 papryki w dowolnym kolorze
  • 100 g aromatycznego sera zółtego (startego na tarce)
  • spora garść rukoli
  • po 1 konserwowej papryce pepperoni  na placek
  • 5 cm kawałek papryczki chilli 
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • kilka łyżek kukurydzy konserwowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Mięso usmaż (najlepiej na patelni grillowej).
  2. Po usmażeniu pokrój je na plasterki, przypraw solą i pieprzem.
  3. Pieczarki obierz i pokrój na dość grube plastry.
  4. Paprykę pokrój w kostkę.
  5. Papryczkę chilli posiekaj.
  6. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pieczarki, paprykę, chilli, kukurydzę. Smaż aż pieczarki zmienią kolor.
  7. Dodaj kmin, kolendrę, czosnek i oregano, wymieszaj.
  8. Do warzyw dodaj usmażone mięso, wymieszaj i chwilę podsmaż razem.
  9. Nadzienie podziel na ilość placków.
  10. Każdą tortillę posmaruj pastą z rozgniecionej czerwonej fasoli (możesz to zrobić widelcem albo w malakserze), posyp serem, rukolą, na to wyłóż nadzienie warzywno-mięsne i paprykę konserwową, posyp serem.
  11. Zwiń tortille (na kształt krokieta).
  12. Tortille podsmaż z każdej strony na rozgrzanym oleju.

Wskazówki: 

  • Zamiast rukoli możesz użyć świeżego szpinaku.
  • Tortille możesz podawać z ulubionym sosem (pomidorowym, paprykowym) lub z przyprawionym jogurtem naturalnym.

Mniam