Chleb żytnio-pszenny na zakwasie mojego Taty

Składniki: 
  • 350 g mąki żytniej razowej (typ 2000) 
  • 350 g mąki pszennej razowej (typ 1850)
  • 175 g mąki żytniej (typ 720)
  • 175 g mąki pszennej (typ 650)
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 3 łyżki ziaren lnu
  • 1 łyżka kminku (całego)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • ok. 600 ml wody + 100 ml do rozpuszczenia soli i cukru
  • 5 łyżek zakwasu chlebowego
Przygotowanie: 
  1. Sól i cukier rozpuść w 100 ml ciepłej wody. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Do dużej miski wsyp wszystkie rodzaje mąki i dokładnie wymieszaj. Dodaj 600 ml wody i wymieszaj. Dodaj zakwas i jeszcze raz dokładnie wymieszaj (ciasto ma być niezbyt gęste - tak, żeby można było je mieszać łyżką).
  3. Z wymieszanego ciasta odłóż do słoika 5 łyżek ciasta na nową porcję zakwasu. Dodaj 2-3 łyżki wody, wymieszaj, przykryj bawełnianym albo lnianym ręcznikiem i odstaw na 48 godzin w ciepłe miejsce. Zakwas mieszaj co 12 godzin. Po upływie 48 godzin, odstaw go do lodówki.
  4. Do ciasta w misce wsyp wszystkie nasiona, dodaj wodę z solą i cukrem i dokładnie wymieszaj.
  5. Ciasto przełóż do foremek keksowych (powinno wystarczyć na dwie foremki) wysmarowanych tłuszczem. Wstaw do zimnego piekarnika na 8-10 godzin, żeby ciasto "urosło" (powinno zwiększyć swoją objętość o ok. 75-100%).
  6. Piecz przez ok. 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
  7. Po upieczeniu wyjmij chleb z foremek, przełóż na drewnianą deskę i zostaw do wystygnięcia.
Wskazówki: 
  • Pamiętaj, żeby nową porcję zakwasu odłożyć zanim dodasz do ciasta cukier i sól!
  • Zakwas w lodówce trzymaj pod bawełnianą albo lnianą ściereczką (nie zamykaj go szczelnie żadną pokrywką).
  • Jeśli lubisz chleb ze słodkimi dodatkami, zamiast kminku, lnu i słonecznika możesz dodać po 1/2 szklanki suszonej żurawiny, suszonych śliwek, i suszonych moreli.
Żródło przepisu: 

Tata Józef

up
126 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: