Kuchenne Przygody

Chlebek bananowy z czekoladą i orzechami

Składniki: 

  • 300 g (3-4 sztuki) bananów 
  • 200 g (1,5 szklanki) mąki orkiszowej
  • 1 jajko
  • 60 g (2 duże łyżki) miodu
  • 5 g (1 łyżeczka) sody
  • 6 g (2 łyżeczki) cynamonu
  • 2 g (1 łyżeczka) kardamonu
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g (ok. 12 sztuk) orzechów włoskich
  • szczypta soli

Przygotowanie: 

  1. Suche składniki wymieszaj w dużej misce (mąkę, sodę, cynamon, kardamon i sól).
  2. Banany rozgnieć widelcem, dodaj jajko, miód i wymieszaj. Przełóż do miski z suchymi składnikami i wymieszaj.
  3. Czekoladę i orzechy włoskie posiekaj. Dodaj do ciasta. Jeszcze raz wymieszaj.
  4. Przełóż do natłuszczonej foremki keksowej.
  5. Piecz przez ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Wskazówki: 

  • Zamiast mąki orkiszowej możesz użyć dowolnej innej mąki.
  • Zazwyczaj dodaję trochę więcej czekolady niż podano w przepisie 🙂

Żródło przepisu: 

zdrowonajedzona.blogspot.com

Mniam