Ciastka dyniowe z czekoladą

Składniki: 

Składniki na około 18 ciasteczek

Suche składniki:

  • 1 szklanka pszennej mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej

Mokre składniki:

  • 3/4 szklanki purée z pieczonej dyni
  • 1/4 szklanki delikatnego oleju
  • miód do smaku
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
Przygotowanie: 
  1. Przygotuj purée z dyni: dynię przekrój na pół, połóż na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około godzinę, lub do czasu, aż dynia będzie miękka. Następnie usuń pestki, wydłub łyżką miąższ z dyni i zmiksuj blenderem na gładkie purée.
  2. W dużej misce połącz suche składniki, w mniejszej wymieszaj składniki mokre. Dodać dyniowe purée i wszystko ponownie wymieszaj.
  3. Powoli dodawaj mokre składniki do suchych, mieszając wszystko szpatułą lub drewnianą łyżką.
  4. Mieszaj krótko, kiedy tylko składniki się połączą dodaj czekoladę i delikatnie wmieszaj ją w ciasto. 
  5. Przy pomocy łyżki nakładaj na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia kleksy (ok. pół łyżki ciasta na jedno ciastko).
  6. Kiedy całe ciasto będzie wyłożone, wsuń ciastka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 12 - 14 minut.
Wskazówki: 
  • Jeśli lubisz, możesz dodać do ciasta 2-3 łyżki wiórków kokosowych.
Żródło przepisu: 

jadlonomia.com

up
245 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: