Składniki:
- 300 g upieczonych słodkich ziemniaków
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 2-3 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego (albo cukru waniliowego)
- 30 g ciemnego kakao
- 200 g mąki migdałowej (tartych migdałów)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Ziemniaki wstaw do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni C. Piecz przez ok. 40-50 minut (przed wyjęciem sprawdź widelcem czy ziemniaki są miękkie). Po wyjęciu z piekarnika, przestudź ziemniaki, obierz ze skórki i rozgnieć widelcem.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (mniejszy garnuszek z czekoladą wstaw do większego garnka z gotującą się wodą, mieszaj aż czekolada się rozpuści).
- W drugiej misce roztrzep jajka z cukrem i olejem.
- Dodaj ziemniaki, cukier waniliowy i rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie wymieszaj.
- Dodaj kakao i ponownie dokładnie wymieszaj.
- Dodaj migdały, cynamon, proszek do pieczenia i sól.
- Ciasto wlej do 25 cm okrągłej blaszki (jeśli nie używasz silikonowej formy, wysmaruj ją wcześniej tłuszczem).
- Piecz przez ok. 40 minut (sprawdź patyczkiem czy jest gotowe - wbij go w środek ciasta - jeśli wychodzi suchy, możesz wyłączyć piekarnik).
Wskazówki:
- Spokojnie możesz zrezygnować z cynamonu.
Żródło przepisu:
0
Skomentuj