Kuchenne Przygody

Ciasto marchwiowe

Składniki: 

  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki uprażonych orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 szklanki starkowanej na małych oczkach marchewki (2-3 marchewki)
  • 1 puszka ananasów
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki i dwie łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego

Przygotowanie: 

  1. Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw na ok. 5 minut. Po tym czasie odsącz i odstaw. Przed dodaniem do ciasta posyp rodzynki mąką, obtocz, a nadmiar strzep.
  2. Orzechy posiekaj.
  3. Ananasa posiekaj na niewielkie kawałki. Zachowaj sok z puszki!
  4. W misce wymieszaj orzechy, rodzynki, ananasa i wiórki kokosowe. Odstaw.
  5. W dużej misce wymieszaj oba rodzaje mąki, sodę, sól, cynamon i cukier.
  6. W małej miseczce wymieszaj jajka, olej, 1/3 szklanki soku z puszki ananasa i jogurt.
  7. Masę jajeczną wlej do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj.
  8. Dodaj mieszankę marchwiową i ponownie wymieszaj.
  9. Ciasto przełóż do natłuszczonej blaszki, wyrównaj.
  10. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
  11. Piecz ok. 55-60 minut (do tzw. „suchego patyczka”).

Wskazówki: 

  • Przed wstawieniem do piekarnika ciasto możesz posypać wiórkami kokosowymi.

Żródło przepisu: 

Sweet&Skinny,  Marisa Churchill, s. 46

Mniam