Składniki:
- 50 dag koktajlowych pomidorków
- 7 jajek
- 3 czubate łyżki mąki
- 200 ml śmietanki
- 4 łyżki mleka
- garść grubo posiekanej bazylii
- 10 dag parmezanu
- sól, pieprz
- masło do wysmarowania foremek
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzej do 190°C.
- Cztery małe foremki do zapiekania (lub jedną dużą) posmaruj masłem i ułóż na ich dnie pomidorki.
- Jajka ubij trzepaczką, dodaj mąkę, mleko i śmietankę. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Dodaj parmezan (pozostaw dwie łyżki) i bazylię, przypraw do smaku i znowu wymieszaj.
- Wylej ciasto na pomidorki, z wierzchu posyp odrobiną pieprzu i resztą parmezanu.
- Piecz 20 minut, aż ciasto się przyrumieni i urośnie.
- Podawaj na ciepło.
Wskazówki:
Jeżeli robisz clafoutis w jednej dużej formie, piecz je około 30 minut.
Żródło przepisu:
0
Skomentuj