Clafoutis z pomidorkami koktajlowymi

Składniki: 
  • 50 dag koktajlowych pomidorków
  • 7 jajek
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 200 ml śmietanki
  • 4 łyżki mleka
  • garść grubo posiekanej bazylii
  • 10 dag parmezanu
  • sól, pieprz
  • masło do wysmarowania foremek
Przygotowanie: 
  1. Piekarnik nagrzej do 190°C. 
  2. Cztery małe foremki do zapiekania (lub jedną dużą) posmaruj masłem i ułóż na ich dnie pomidorki. 
  3. Jajka ubij trzepaczką, dodaj mąkę, mleko i śmietankę. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. 
  4. Dodaj parmezan (pozostaw dwie łyżki) i bazylię, przypraw do smaku i znowu wymieszaj. 
  5. Wylej ciasto na pomidorki, z wierzchu posyp odrobiną pieprzu i resztą parmezanu. 
  6. Piecz 20 minut, aż ciasto się przyrumieni i urośnie. 
  7. Podawaj na ciepło.
Wskazówki: 

Jeżeli robisz clafoutis w jednej dużej formie, piecz je około 30 minut.

Żródło przepisu: 
up
150 users have voted.