Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie o łącznej wadze około 3/4 kg
- 30 dag mielonego mięsa z indyka
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej (5 dag)
- 1 cebula średniej wielkości
- 4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki rodzynek
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżka oleju
- 2 czubate łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 papryczka chilli
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 5 dag sera typu feta
- odrobina oleju do spryskania formy
Przygotowanie:
- Cukinie przekrój wzdłuż na pół, odetnij cienkie plastry, by można było ją stabilnie położyć. Łyżką wydrąż środki, by otrzymać zgrabne łódeczki. Ułóż je w naczyniu do zapiekania, spryskanym olejem.
- Obraną cebulę pokrój na drobną kostkę, a ząbki czosnku na cienkie plasterki. Chilli drobno posiekaj.
- Kaszę przepłucz wrzątkiem, odsącz, przesyp do garnka, wlej 2/3 szklanki wody, lekko posól, postaw na ogniu, doprowadź do wrzenia, gotuj na średnim ogniu przez 10 minut, odstaw.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj cebulę, lekko posól i smaż na średnim ogniu cały czas mieszając, aż się zacznie szklić (2-3 minuty). Dodaj czosnek, wymieszaj, smaż przez pół minuty.
- Do cebuli z czosnkiem dodaj mięso, dokładnie wymieszaj, smaż na dużym ogniu, cały czas mieszając, aż całkowicie zmieni kolor.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, rodzynki, posiekaną chilli, 1/4 szklankę wody. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, gotuj na średnim ogniu, często mieszając przez 3-4 minuty - sos powinien stać się dość gęsty.
- Do mięsa dodaj kaszę oraz natkę pietruszki, wymieszaj.
- Do patelni po przygotowaniu sosu dodaj pozostałe 2 łyżki koncentratu, 3/4 szklanki wody. Dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia.
- Cukinie napełnij nadzieniem, polej sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekaj przez 15-20 minut - cukinia powinna pozostać jędrna, a sos mocno zgęstnieć, nawet miejscami nieco się przypalić :) Bo taki jest najlepszy :)
- Danie podawaj udekorowane kawałki fety i natką.
Wskazówki:
- Jeśli nie lubisz połączenia słodkiego i mięsa, możesz pominąć rodzynki i cynamon.
- Jeśli masz dość dużą cukinię i chcesz, żeby była dość miękka po upieczeniu, przed pieczeniem z farszem, podpiecz ją samą (ok. 15-20 minut).
Żródło przepisu:
0
Skomentuj