Kuchenne Przygody

Cukinia faszerowana mięsem z indyka i kaszą jaglaną

  1. Cukinie przekrój wzdłuż na pół, odetnij cienkie plastry, by można było ją stabilnie położyć. Łyżką wydrąż środki, by otrzymać zgrabne łódeczki. Ułóż je w naczyniu do zapiekania, spryskanym olejem.
  2. Obraną cebulę pokrój na drobną kostkę, a ząbki czosnku na cienkie plasterki. Chilli drobno posiekaj.
  3. Kaszę przepłucz wrzątkiem, odsącz, przesyp do garnka, wlej 2/3 szklanki wody, lekko posól, postaw na ogniu, doprowadź do wrzenia, gotuj na średnim ogniu przez 10 minut, odstaw.
  4. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj cebulę, lekko posól i smaż na średnim ogniu cały czas mieszając, aż się zacznie szklić (2-3 minuty). Dodaj czosnek, wymieszaj, smaż przez pół minuty.
  5. Do cebuli z czosnkiem dodaj mięso, dokładnie wymieszaj, smaż na dużym ogniu, cały czas mieszając, aż całkowicie zmieni kolor.
  6. Dodaj koncentrat pomidorowy, rodzynki, posiekaną chilli, 1/4 szklankę wody. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, gotuj na średnim ogniu, często mieszając przez 3-4 minuty – sos powinien stać się dość gęsty.
  7. Do mięsa dodaj kaszę oraz natkę pietruszki, wymieszaj.
  8. Do patelni po przygotowaniu sosu dodaj pozostałe 2 łyżki koncentratu, 3/4 szklanki wody. Dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia.
  9. Cukinie napełnij nadzieniem, polej sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekaj przez 15-20 minut – cukinia powinna pozostać jędrna, a sos mocno zgęstnieć, nawet miejscami nieco się przypalić 🙂 Bo taki jest najlepszy 🙂
  10. Danie podawaj udekorowane kawałki fety i natką.