Kuchenne Przygody

Curry z kurczaka i mango

Składniki: 

Marynata:

  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki (chili) w proszku
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/3 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • sól
  • pieprz
  • ok. 500 g piersi kurczaka
  • 2 mango
  • olej
  • 1 puszka 400 g mleka kokosowego
  • 100 g (1 torebka) ryżu długoziarnistego np. jaśminowego lub basmati
  • kawałek świeżej chili, pokrojonej na plasterki

Przygotowanie: 

  1. Pierś kurczaka umyj, wytrzyj i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, dodaj resztę składników marynaty: kurkumę, ostrą paprykę, imbir i oliwę. Dokładnie wymieszaj i odstaw (na minimum godzinę).
  2. Mango obierz, obkrój pestkę z miąższu i pokrój na kawałki mniej więcej tej samej wielkości.
  3. Ugotuj ryż.
  4. W woku lub w garnku, ewentualnie na patelni, podgrzej tłuszcz do smażenia. Dodaj kurczaka i obsmaż go z każdej strony po około 1,5 minuty. Dodaj mango i smaż razem przez pół minuty.
  5. Wlej mleko kokosowe (można wlać tylko najbardziej gęstą śmietankę, około 3/4 ilości całego mleka, pozostawiając wodę kokosową zebraną na samym dnie, pozwoli to uzyskać dość szybko odpowiednio gęsty sos).
  6. Całość zagotuj, następnie gotuj jeszcze przez parę minut na umiarkowanym ogniu aż sos nieco zgęstnieje, a mango będzie miękkie – nie powinno się jednak rozpaść.
  7. Podawaj z ryżem. Posyp świeżą papryczką chili i kolendrą jeśli jej używasz.

Wskazówki: 

Nie gotuj curry zbyt długo aby kurczak się nie wysuszył.

Mniam