- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 45 wyświetleń
Składniki:
Marynata:
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki (chili) w proszku
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- 1 łyżka oliwy
- 1/3 łyżeczki czerwonej pasty curry
- sól
- pieprz
- ok. 500 g piersi kurczaka
- 2 mango
- olej
- 1 puszka 400 g mleka kokosowego
- 100 g (1 torebka) ryżu długoziarnistego np. jaśminowego lub basmati
- kawałek świeżej chili, pokrojonej na plasterki
Przygotowanie:
- Pierś kurczaka umyj, wytrzyj i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, dodaj resztę składników marynaty: kurkumę, ostrą paprykę, imbir i oliwę. Dokładnie wymieszaj i odstaw (na minimum godzinę).
- Mango obierz, obkrój pestkę z miąższu i pokrój na kawałki mniej więcej tej samej wielkości.
- Ugotuj ryż.
- W woku lub w garnku, ewentualnie na patelni, podgrzej tłuszcz do smażenia. Dodaj kurczaka i obsmaż go z każdej strony po około 1,5 minuty. Dodaj mango i smaż razem przez pół minuty.
- Wlej mleko kokosowe (można wlać tylko najbardziej gęstą śmietankę, około 3/4 ilości całego mleka, pozostawiając wodę kokosową zebraną na samym dnie, pozwoli to uzyskać dość szybko odpowiednio gęsty sos).
- Całość zagotuj, następnie gotuj jeszcze przez parę minut na umiarkowanym ogniu aż sos nieco zgęstnieje, a mango będzie miękkie – nie powinno się jednak rozpaść.
- Podawaj z ryżem. Posyp świeżą papryczką chili i kolendrą jeśli jej używasz.
Wskazówki:
Nie gotuj curry zbyt długo aby kurczak się nie wysuszył.
Mniam