Kuchenne Przygody

Curry z kurczaka

Składniki: 

  • ok. 0,5 kg piersi z kurczaka
  • sos sojowy jasny
  • ostra papryka w proszku
  • 2 średnie cebule
  • puszka mleka kokosowego
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • limonka
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Piersi kurczaka umyj, osusz, usuń błony i żyłki, a następnie pokrój w cienkie paski. Przypraw sosem sojowym, ostrą papryką i odstaw na kilka minut.
  2. Cebulę i papryczkę chili drobno posiekaj, a następnie podsmaż na rozgrzanym oleju.
  3. Do cebuli dorzuć kurczaka i smaż aż kurczak nie będzie surowy.
  4. Dodaj mleko kokosowe, śmietanę, pastę curry i sok z połowy limonki. W razie potrzeby przypraw solą.
  5. Gotuj do momentu, gdy sos się zredukuje i odrobinę zgęstnieje. Podawaj z ryżem.

Wskazówki: 

  • Ilość sosu z limonki dostosuj do swoich upodobań – nie musisz dodawać całej porcji z przepisu.

Żródło przepisu: 

Mniam