- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 46 wyświetleń
Składniki:
- ok. 0,5 kg piersi z kurczaka
- sos sojowy jasny
- ostra papryka w proszku
- 2 średnie cebule
- puszka mleka kokosowego
- 1 papryczka chilli
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 łyżka śmietany 18%
- limonka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Piersi kurczaka umyj, osusz, usuń błony i żyłki, a następnie pokrój w cienkie paski. Przypraw sosem sojowym, ostrą papryką i odstaw na kilka minut.
- Cebulę i papryczkę chili drobno posiekaj, a następnie podsmaż na rozgrzanym oleju.
- Do cebuli dorzuć kurczaka i smaż aż kurczak nie będzie surowy.
- Dodaj mleko kokosowe, śmietanę, pastę curry i sok z połowy limonki. W razie potrzeby przypraw solą.
- Gotuj do momentu, gdy sos się zredukuje i odrobinę zgęstnieje. Podawaj z ryżem.
Wskazówki:
- Ilość sosu z limonki dostosuj do swoich upodobań – nie musisz dodawać całej porcji z przepisu.
Żródło przepisu:
Mniam