- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 39 wyświetleń
Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula pokrojona w plastry
- 1 puszka mleczka kokosowego
- mango pokrojone w kostkę lub plasterki
- 400 ml rosołu (może być z kostki)
- 2 ząbki czosnku
- 15 g imbiru
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- sok z 1/2 limonki
- 2 podwójne filety z kurczaka
- szczypiorek
- parę listków kolendry do przybrania
Przygotowanie:
- Na patelni na małej ilości oleju podsmaż cebulę, następnie wlej mleczko kokosowe, bulion, mango i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
- Dodaj zmiażdżony czosnek, starty imbir, przecier pomidorowy i przyprawę curry. Zagotuj.
- Obniż temperaturę i gotuj jeszcze przez ok. 8 minut aż sos zgęstnieje i zrobi się kremowy.
- Dodaj pokrojonego kurczaka i gotuj razem 3-4 minuty.
- Na koniec wlej sok z limonki i posyp posiekanym szczypiorkiem i świeżą kolendrą.
- Podawać z ryżem jaśminowym.
Wskazówki:
- Przed dodaniem pokrojonego kurczaka do sosu (punkt 4), możesz go usmażyć na oddzielnej patelni (żeby mieć pewność, że nie będzie surowy).
- Równie dobrze smakuje z ryżem dzikim.
Mniam
Curry i wszelkie orientalne smaki zdecydowanie lubimy. Dzisiaj kolejna przygoda kuchenna w tych klimatach i przepis na Curry z kurczakiem i mango. Pomysł zaczerpnięty z gazetki Almy 🙂 Nie obeszło się bez małych modyfikacji (inny ryż, nie posypaliśmy curry kolendrą i zamiast standardowego mleczka kokosowego użyliśmy – przez przypadek – mleczka kokosowego w wersji light). Wyszło smaczne 🙂 Choć na pełne 5 nie zasłużyło (a może to my robimy się coraz bardziej wybredni?).