Kuchenne Przygody

Curry z kurczakiem i mango

Składniki: 

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula pokrojona w plastry
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • mango pokrojone w kostkę lub plasterki
  • 400 ml rosołu (może być z kostki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g imbiru
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • szczypiorek
  • parę listków kolendry do przybrania

Przygotowanie: 

  1. Na patelni na małej ilości oleju podsmaż cebulę, następnie wlej mleczko kokosowe, bulion, mango i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
  2. Dodaj zmiażdżony czosnek, starty imbir, przecier pomidorowy i przyprawę curry. Zagotuj.
  3. Obniż temperaturę i gotuj jeszcze przez ok. 8 minut aż sos zgęstnieje i zrobi się kremowy.
  4. Dodaj pokrojonego kurczaka i gotuj razem 3-4 minuty.
  5. Na koniec wlej sok z limonki i posyp posiekanym szczypiorkiem i świeżą kolendrą.
  6. Podawać z ryżem jaśminowym.

Wskazówki: 

  • Przed dodaniem pokrojonego kurczaka do sosu (punkt 4), możesz go usmażyć na oddzielnej patelni (żeby mieć pewność, że nie będzie surowy).
  • Równie dobrze smakuje z ryżem dzikim.

Mniam

Curry i wszelkie orientalne smaki zdecydowanie lubimy. Dzisiaj kolejna przygoda kuchenna w tych klimatach i przepis na Curry z kurczakiem i mango. Pomysł zaczerpnięty z gazetki Almy 🙂 Nie obeszło się bez małych modyfikacji (inny ryż, nie posypaliśmy curry kolendrą i zamiast standardowego mleczka kokosowego użyliśmy – przez przypadek – mleczka kokosowego w wersji light). Wyszło smaczne 🙂 Choć na pełne 5 nie zasłużyło (a może to my robimy się coraz bardziej wybredni?).