Kuchenne Przygody

Curry z warzyw

Składniki: 

  • 1/4 szklanki oleju
  • 300 g ziemniaków (obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę)
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 3 całe ząbki czosnku
  • 1 laska cynamonu przełamana na pół
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżki świeżego imbiru (obranego i startego)
  • sól
  • pieprz
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • szczypta cukru
  • 2 marchewki (obrane i pokrojone w kostkę)
  • 1 papryczka chili (pokrojona w cienkie półplasterki)
  • 1 szklanka poszatkowanej kapusty włoskiej
  • 1 szklanka różyczek kalafiora
  • 1 szklanka mrożonego groszku albo 1 puszka konserwowego
  • uprażone płatki migdałowe

Przygotowanie: 

  1. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć ziemniaki i smaż na dużym ogniu mieszając przez ok. 5 minut albo do momentu aż się zrumienią. Przełóż je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  2. Zmniejsz ogień (na średni), dodaj kardamon, całe ząbki czosnku, cynamon i kumin. Smaż przez chwilę intenywnie mieszając.
  3. Dodaj cebulę i smaż często mieszając przez ok. 5 minut (albo do momentu aż cebula będzie miękka).
  4. Dodaj imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę, kurkumę i kolendrę. Przypraw solą i pieprzem i smaż przez ok. 1 minutę.
  5. Dodaj pomidory z puszki i szczyptę cukru.
  6. Wrzuć także ziemniaki, marchewkę i papryczkę chili. Dolej 1 szklankę wody. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
  7. Zmniejsz ogień na mały. Duś warzywa przez ok. 15 minut. Od czasu do czasu mieszaj. W razie potrzeby dolej odrobinę wody.
  8. Po tym czasie dodaj kapustę, kalafior i groszek. Zwiększ ogień na średni i podgrzewaj przez kolejne 10 minut (albo do momentu aż warzywa będą miękkie). 
  9. Przypraw solą i pieprzem.
  10. Przed podaniem posyp uprażonymi migdałami.

Wskazówki: 

  • Podawaj z ryżem albo bułeczką.

Żródło przepisu: 

„Everyday Easy One Pot” – s. 75

Mniam