Cytrusowy łosoś z grilla

Składniki: 

Marynata:

  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka kolendry (ja użyłam mielonej)
  • ¼ szklanki masła (ok. 2 łyżki)
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Ryba:

  • 2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • ¾ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 steki z fileta z łososia (ok. 400 g)
Przygotowanie: 
  1. Zetrzyj skórkę z cytryny, pomarańczy i limonki, a następnie wyciśnij z nich sok.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty (sok z owoców, startą skórkę, miód, ocet balsamiczny, sos sojowy, kolendrę, masło, czosnek) w niedużym garnuszku i podgrzewaj przez ok. 10-15 minut, aż sos się nieco zredukuje.
  3. Po przestudzeniu marynaty, zalej nią łososia i marynuj przez ok. 1 godzinę.
  4. Wyjmij łososia z marynaty, przypraw kuminem, papryką, pieprzem i solą i usmaż na patelni grillowej z obu stron.
  5. Uważaj, żeby nie przesmażyć ryby (żeby nie była zbyt sucha).
Wskazówki: 
Żródło przepisu: 

feelingfoodish.com

up
188 users have voted.