- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
Marynata:
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 1 limonka
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka kolendry (ja użyłam mielonej)
- ¼ szklanki masła (ok. 2 łyżki)
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Ryba:
- 2 łyżeczki kuminu
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- ¾ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 2 steki z fileta z łososia (ok. 400 g)
Przygotowanie:
- Zetrzyj skórkę z cytryny, pomarańczy i limonki, a następnie wyciśnij z nich sok.
- Wymieszaj wszystkie składniki marynaty (sok z owoców, startą skórkę, miód, ocet balsamiczny, sos sojowy, kolendrę, masło, czosnek) w niedużym garnuszku i podgrzewaj przez ok. 10-15 minut, aż sos się nieco zredukuje.
- Po przestudzeniu marynaty, zalej nią łososia i marynuj przez ok. 1 godzinę.
- Wyjmij łososia z marynaty, przypraw kuminem, papryką, pieprzem i solą i usmaż na patelni grillowej z obu stron.
- Uważaj, żeby nie przesmażyć ryby (żeby nie była zbyt sucha).
Żródło przepisu:
Mniam