Kuchenne Przygody

Czekoladowa zapiekanka śniadaniowa z quinoą i bananami

Składniki: 

  • 1 szklanka quinoi
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 3 dojrzałe banany
  • 100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie: 

  1. Quinoę wypłucz, odsącz, zalej 2 szklankami wody, dodaj sól. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 20-25 minut (aż quinoa wchłonie całą wodę).
  2. W międzyczasie rozgnieć banany widelcem.
  3. Czekoladę posiekaj na nieduże kawałki.
  4. Quinoę przestudź i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
  5. Przełóż do dużej formy do zapiekania albo do kilku mniejszych.
  6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do ok. 180 stopni przez 20-25 minut.

Wskazówki: 

  • Zapiekankę możesz przygotować z wyprzedzeniem i rano tylko podgrzać 🙂

Żródło przepisu: 

jeanetteshealthyliving.com

Mniam