Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- sól
- 1 jajko
- 1 dojrzały banan
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 3-4 łyżki mąki gryczanej
- 50 g masła
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki suszonych śliwek
- 1/2 szklanki mleka (może być roślinne)
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka sody
- aromat migdałowy
Przygotowanie:
- Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu, odstaw do przestygnięcia. Zmiksuj blenderem na gładką masę.
- Masło i miód podgrzej w rondelku, aż się rozpuszczą i połączą.
- Orzechy laskowe upraż i posiekaj.
- Śliwki posiekaj.
- Banana rozgnieć widelcem.
- Do zblendowanej kaszy dodaj mąkę gryczaną, kakao, sodę, jajko, rozpuszczone masło z miodem, banana i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj aromat migdałowy, posiekane orzechy i śliwki, przemieszaj.
- Wyłóż do natłuszczonej blaszki.
- Piecz przez ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wskazówki:
- Możesz pominąć aromat migdałowy.
Żródło przepisu:
Własny
0
Skomentuj