Kuchenne Przygody

Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej i śliwek

Składniki: 

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • sól
  • 1 jajko
  • 1 dojrzały banan
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 3-4 łyżki mąki gryczanej
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki suszonych śliwek
  • 1/2 szklanki mleka (może być roślinne)
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • aromat migdałowy

Przygotowanie: 

  1. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu, odstaw do przestygnięcia. Zmiksuj blenderem na gładką masę.
  2. Masło i miód podgrzej w rondelku, aż się rozpuszczą i połączą.
  3. Orzechy laskowe upraż i posiekaj.
  4. Śliwki posiekaj.
  5. Banana rozgnieć widelcem.
  6. Do zblendowanej kaszy dodaj mąkę gryczaną, kakao, sodę, jajko, rozpuszczone masło z miodem, banana i dokładnie wymieszaj.
  7. Dodaj aromat migdałowy, posiekane orzechy i śliwki, przemieszaj.
  8. Wyłóż do natłuszczonej blaszki.
  9. Piecz przez ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Wskazówki: 

  • Możesz pominąć aromat migdałowy.

Mniam