Czekoladowe muffiny razowe

Składniki: 
  • 220 g mąki pszennej razowej
  • 60 g otrębów żytnich
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250 ml kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka (nie jogurtu)
  • 3 duże jajka
  • 150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie: 
  1. Do naczynia przesiej mąkę pszenną razową i kakao, dodaj otręby, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. 
  2. Do drugiego naczynia wlej kefir, dodaj jajka, olej, cukier - wymieszaj i delikatnie roztrzep do połączenia.
  3. Połącz zawartość obu naczyń - wymieszaj widelcem.
  4. Czekoladę posiekaj i dodaj do masy. Ponownie wymieszaj.
  5. Formę do muffinek wyłóż papilotkami.
  6. Nakładaj do nich ciasto (do ok. 3/4 wysokości papilotki - muffinki będą rosły).
  7. Piecz w temperaturze 170ºC przez około 22 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  8. Wyjmij i przestudź na kratce.
Wskazówki: 
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Żródło przepisu: 
up
150 users have voted.