- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 saszetka czekolady do picia
- 4 łyżki oleju
- odrobina wody gazowanej
- 1 szczypta sody
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
Dodatki:
- 50 g płatków migdałowych
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- duże opakowanie homogenizowanego serka waniliowego
Przygotowanie:
- Szklankę mąki wymieszaj ze szklanką mleka, jajkami, cukrem waniliowym, solą, czekoladą w proszku i olejem. Na koniec dodaj sodę i odrobinę wody gazowanej (ciasto ma mieć konsystencję śmietany).
- Naleśniki smaż z obu stron na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu).
- Tabliczkę gorzkiej czekolady połam na mniejsze kawałki, wrzuć do metalowej miski i wstaw do garnka z wodą. Podgrzewaj cały czas mieszając. Dodaj masło i w razie potrzeby odrobinę wody (czekolada ma mieć lejącą konsystencję).
- Migdały upraż na suchej patelni (często mieszaj i uważaj, żeby nie przepalić).
- Na gotowe naleśniki nakładaj serek homogenizowany. Złóż je na pół i jeszcze raz na pół. Polej rozpuszczoną czekoladą i posyp migdałami.
Mniam