Kuchenne Przygody

Czekoladowe naleśniki z serkiem i migdałami

Składniki: 

Ciasto na naleśniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 saszetka czekolady do picia
  • 4 łyżki oleju
  • odrobina wody gazowanej
  • 1 szczypta sody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 50 g płatków migdałowych
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • duże opakowanie homogenizowanego serka waniliowego

Przygotowanie: 

  1. Szklankę mąki wymieszaj ze szklanką mleka, jajkami, cukrem waniliowym, solą, czekoladą w proszku i olejem. Na koniec dodaj sodę i odrobinę wody gazowanej (ciasto ma mieć konsystencję śmietany).
  2. Naleśniki smaż z obu stron na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu).
  3. Tabliczkę gorzkiej czekolady połam na mniejsze kawałki, wrzuć do metalowej miski i wstaw do garnka z wodą. Podgrzewaj cały czas mieszając. Dodaj masło i w razie potrzeby odrobinę wody (czekolada ma mieć lejącą konsystencję).
  4. Migdały upraż na suchej patelni (często mieszaj i uważaj, żeby nie przepalić).
  5. Na gotowe naleśniki nakładaj serek homogenizowany. Złóż je na pół i jeszcze raz na pół. Polej rozpuszczoną czekoladą i posyp migdałami.

Mniam