Czekoladowo-migdałowe kulki z quinoi

Składniki: 
  • ⅓ szklanki quinoi
  • ⅔ szklanki wody
  • 16 daktyli
  • ½ szklanki migdałów ze skórką
  • ⅓ szklanki masła orzechowego albo migdałowego
  • ¼ szklanki rozdrobnionej gorzkiej czekolady
Przygotowanie: 
  1. Quinoę przesyp do garnuszka, zalej wodą, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 15 minut albo do momentu, kiedy cała woda zostanie wchłonięta.
  2. Przestudź i wstaw do lodówki na przynamniej 2 godziny.
  3. Daktyle posiekaj.
  4. W malakserze zmiksuj migdały (aż będą bardzo drobne). Dodaj daktyle, masło orzechowe albo migdałowe, zimną quinoę i miksuj do momentu uzyskania gładkiej masy. Na koniec wymieszaj z rozdrobnioną gorzką czekoladą.
  5. Z tak powstałej masy formuj kuleczki (mniej więcej 1 łyżka na kulkę).
  6. Kulki przechowuj w lodówce.
Wskazówki: 
  • Kulki są dość miękkie, ale to w żaden sposób nie ujmuje ich wspaniałości ;)
Żródło przepisu: 

mayihavethatrecipe.com

up
146 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: